The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
W pracy określono wpływ rodzaju surowca i czasu przechowywania na zawartość składników bioaktywnych smoothie jabłko-jagoda kamczacka. Wyprodukowano smoothie owocowe na bazie przecieru i soku jabłkowego zawierające dodatek soku lub przecieru z jagody kamczackiej w ilości 10 lub 20%. Otrzymane produkty badano po produkcji, 2 i 4 miesiącach przechowywania. Wykazano, że dodatek soku lub przecieru z jagody...
W artykule przedstawiono zmiany w poziomie zbiorów, spożyciu, eksporcie owoców i warzyw oraz w produkcji przetworów owocowych i warzywnych w Polsce w latach 2010-2018. Oszacowano udział w podaży świeżych produktów ogrodniczych: spożycia bezpośredniego, eksportu i dostaw do przetwórstwa. W zagospodarowaniu owoców, głównie warzyw, zwiększa się udział dostaw do przetwórstwa. Spowodowane jest to w dużym...
Badania naukowe dowodzą, że dieta uboga w warzywa i owoce to dieta prowadząca do licznych chorób przewlekłych, takich jak: choroby układu krążenia, nowotwory czy otyłość. Mimo iż nie można wyróżnić bezpośredniej zależności pomiędzy konsumpcją konkretnej kategorii warzyw i owoców a wymienionymi chorobami, to udowodniono, że codziennie spożycie różnorodnych produktów z tej szerokiej grupy zmniejsza...
Celem pracy było określenie wpływu czasu kiełkowania ziarna żyta (5-8 dni; odmiana Agat i Amber) oraz warunków suszenia słodów na wybrane cechy słodów i brzeczek kongresowych. Proces moczenia i kiełkowania ziarna żyta byt typowy dla słodów typu pilzneńskiego. Czas kiełkowania ziarna żyta wynosił 5, 6, 7 i 8 dni. Etap suszenia słodów, trwający łącznie 23 godz., realizowano dla słodów typu pilzneńskiego...
Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Pomimo tradycji związanych z piciem kawy, na rynku wciąż pojawiają się innowacje. Jedną z nich jest cold brew, którego diametralny wzrost sprzedaży skłania kolejnych producentów do wprowadzenia tego produktu do swojego portfolio
Not enough sufficient consumption of vegetable and fruits, containing compounds preventing damaging DNA, is largely responsible for growing amount of cancer incidences tumor diseases. The article gathers information about antitumouraction of vegetables and fruit compounds. The examples of occurrence of these compounds in vegetables and fruits and its simplified anticancer action was given
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.